ثبت‌نام دوشنبه 13 آذر 1402

بخش پارينه سنگي

تاریخچه بخش پارینه سنگی

این بخش در سال 1380، در زمان مدیریت آقای محمدرضا کارگر در موزه ملي ايران تشکيل شد و از وظایف عمده آن در درجه نخست ساماندهی مجموعه های دست ساخته‎‌سنگی موجود در موزه ملی بود. علاوه بر این این، بخش در زمینه بررسی و کاوش‌های میدانی، ارایه مشاوره به سایر بخشهای سازمان از جمله پژوهشکده باستان شناسی و  همچنین دانشجویان و مشارکت در نمایشگاه های موزه ملی ایران فعالیت داشته و دارد. این بخش در حال حاضر نخستين و تنها واحد پژوهشي است که به‌طور تخصصي به اين شاخه از باستان شناسی  ایران می‌پردازد. 
از زمان تأسيس اين بخش پژوهش‌های ميداني متعددي به‌وسیله اعضاي آن انجام‌گرفته است؛ ازجمله آن‌ها کشف و  بررسی مکان پارینه‌سنگی قديم گنج پر(گيلان)، کاوش مشترک با دانشگاه بوردو فرانسه در غار مر تاريک در بيستون (کرمانشاه)، کاوش مشترک با دانشگاه ليژ بلژيک در غار يافته در خرم‌آباد (لرستان)، گمانه‌زنی مشترک با دانشگاه اصفهان و ميراث اصفهان در غارهای قلعه‌بزی در مبارکه (اصفهان)، برش لایه‌نگاری مشترک با ميراث مازندران در غار کميشان (مازندران)، کاوش در غار دربند رشی در گیلان، کاوش در غارهای اورامان در کردستان و همچنین بررسي‌ مکانهای پارینه‌سنگی در نقاط مختلف کشور است. 
اين بخش در سال 1387 با همکاري اداره کل ميراث فرهنگي استان کرمانشاه، نخستين موزه تخصصي پارینه‌سنگی ايران را در مجاورت تکيه بیگلربیگی در شهر کرمانشاه با عنوان "موزه پارینه‌سنگی زاگرس" راه‌اندازی کرد. اين موزه حاوي کهن‌ترین مدارک کشف‌شده از سکونت انسان در ايران شامل ابزارهای سنگي و سنگواره حیوانات در آن دوران است.
بخش پارینه سنگی تاکنون چند همایش باستان‌شناسی را در موزه ملی ایران برنامه ریزی و برگزار کرده که از میان آنها می‌توان به برگزاری نشست علمی یکروزه با عنوان «باستان‌شناسی و مردم‌شناسی اقوام کوچگر در ایران» در بهمن ماه 1391 و نشست علمی یکروزه با عنوان «بررسی ارتباط انسان و جانوران از نگاه باستان‌شناسی و تنوع زیستی» در شهریور ۱۳۹۲ اشاره کرد. 

کارکنان بخش

مسئول بخش:
فریدون بیگلری (دکترای باستان شناسی پارینه سنگی، دانشگاه بوردو،  فرانسه)

فعالیت/کارنامه

  • بازيابي، ساماندهي و بررسی مجموعه دست‌ساخته‌های سنگي و سایر یافته‌های دوران پارینه‌سنگی از کاوش و بررسی‌های باستان شناسی.
  • انجام پژوهش‌های ميداني (بررسي و کاوش) با نظارت پژوهشگاه و پژوهشکده باستان‌شناسی. 
  • فراهم ساختن شرايط لازم براي آشنايي بازدیدکنندگان موزه با شیوه‌های زيست و فرهنگ‌های جوامع پارینه‌سنگی در ايران و جهان.
  • ارائه مشاوره، راهنمايي و ارایه منابع به پژوهشگران، دانشجویان مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا و همچنین کارشناسان سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری.
  • انتشار مقالات در نشریات تخصصی  کشور و بین المللی

تماس با بخش

 021 66702061-6 (219)